Inventatorul Corneliu Birtok Băneasă a declarat că juriul de la Geneva a apreciat că unul din principalele beneficii ale invenției sale este „eliminarea clasicelor bidoane din plastic”, în care este depozitat lichidul de parbriz și pe care nu toți șoferii le reciclează, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„«Good Fill» este un dispozitiv cu ajutorul căruia se poate alimenta lichid de parbriz pentru orice tip de autovehicule și care poate fi amplasat în benzinării, service-uri auto sau în parcările de pe autostradă, astfel ca șoferii să poată alimenta cu carburant în paralel. Juriul a apreciat că unul dintre principalele beneficii ale invenției este eliminarea clasicelor bidoane din plastic în care era stocat agentul de curățare și pe care nu toți șoferii le reciclează. De asemenea, alimentarea este precisă și se elimină astfel inconvenientul că mulți dintre șoferi reușesc să toarne un sfert din lichid pe lângă recipientul autovehicului”, a declarat Corneliu Birtok Băneasă.
Potrivit inventatorului devean, „Good Fill” a obținut medalia de aur cu felicitările juriului la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, dar și premiul pentru „Cea mai bună invenție” acordat de delegația Iranului, precum și premiul special acordat de delegația Republicii Moldova.
„Juriul internațional a apreciat impactul ecologic asupra mediului prin eliminarea ambalajelor PET. Delegația FIRI – IRAN a apreciat metoda și ergonomia procedurii de alimentare cu soluție de parbriz a invenției «Good Fill». Delegația AGEPI a Moldovei a apreciat versatilitatea și aplicabilitatea invenției în funcție de piață de consum”, a mai declarat inventatorul devean.
În filmul de prezentare a invenției sale, Corneliu Birtok Băneasă a ales să amplaseze dispozitivul într-o stație de carburanți, lângă o pompă de benzină. Dispozitivul are forma unei picături, aproximativ doi metri înălțime și este prevăzut cu mai multe pompe în funcție de tipul de lichid de parbriz dorit de șoferi.
Inginerul devea a câștigat, de-a lungul anilor, cu invențiile sale premii la saloanele de inventică de la Geneva, Moscova, Kuwait și România. Primul și unul dintre cele mai importante premii a fost medalia de aur, obținută în aprilie 2010, la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva cu un dispozitiv dinamic de transfer al aerului care scade consumul de carburant și emisiile poluante.
Patru dintre ambulanțele SMURD din județul Hunedoara, una de la Simeria și trei din Valea Jiului au fost dotate, gratuit, la începutul acestui an cu filtre speciale inventate de inginerul devean Corneliu Birtok Băneasă. La acea dată, inventatorul a declarant că, în același timp cu monitorizarea performanțelor motorului, se urmărește o reducere a consumului de carburant pe ambulanțele în funcțiune.
Pe autoturisme, odată montat filtrul respectiv, puterea motorului crește cu 8-10%, iar consumul de carburant se reduce cu 10-15%.
Corneliu Birtok Băneasă are 36 de ani și a absolvit Facultatea de Inginerie din Hunedoara, secția Autovehicule Rutiere.